Хората, които са преболедували свински грип, могат да развият изключителен имунитет към всички останали грипни щамове, твърди изследване.

Учените обясняват, че хората, които са били заразени и излекувани, имат много мощен имунен отговор – организмът им произвежда широк спектър от антитела, които ги защитават от голям брой сезонни щамове на грипния вирус.

Такова разнообразие се наблюдава рядко след сезонен грип или ваксинация.

Пандемията от А (H1N1) през 2009 г. може да открие път за разработване на универсална антигрипна ваксина, надяват се те.

Много изследователи вече тестват различни прототипи на „една единствена инжекция“, за да сложат край на „надбягването“ с новите щамове всяка година и спешното производство на нова ваксина всеки грипен сезон.

Екипът на д-р Патрик Уилсън от Университета в Чикаго изолирал пет антитела, които могат да „преборят“ всички сезонни H1N1 щамове от последното десетилетие, вкл. „испанския грип“ от 1918 г., убил 50 млн. души, както и по-модерния и потенциално също смъртоносен птичи грип.

Учените смятат да изследват и имунната реакция у пациенти, които са били ваксинирани срещу миналогодишния свински грип, но не са се разболели, за да видят дали и при тях се наблюдава същият „суперимунитет“.

През януари се очаква грипна епидемия, предупреди преди седмица проф. Богдан Петрунов, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

Отчита се нарастване на доказаните случаи на болни от грип, но за да се говори за епидемия, те трябва да достигнат 200 на 10 хил. души.

Публикувано наЗдраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.