Чудили сме се защо велосипедистите не се нуждаят от документ за правоспособност. Да управлявате колело изглежда лесна работа, но много скоро след като се качите на него, разбирате, че безопасното каране е свързано с доста отговорности. За съжаление няма как да прочетете за тях от един единствен източник, но пък никога не е късно да изградите култура на каране – без бързане, с малки стъпки.

Малките стъпки са най-сигурният път към безопасността. Затова не бъдете твърде смели още от първия ден, в който решите да покорявате градски улици. Започнете с обиколка на малките и тихи улици и паркове в по-спокойните часове на деня – рано сутрин или късно вечер, когато пешеходците все още не са се разщъкали. Скоро, когато се почувствате по-уверени, опитайте да карате в познати квартали, в които схемите на движение са ви известни – светофари, участъци с трафик, велоалеи, пътни знаци.

В този начален етап на адаптиране към градската среда е задължително да се запознаете с правата и задълженията, които имате като велосипедист. Задължително е да се научите да завивате! Това означава не само да знаете кога може да завиете, но също така да подавате предупредителен сигнал на останалите участници в движението.

Когато наближавате кръстовището или пресечката, вдигнете нагоре ръката – дясна или лява, според посоката, в която ще завивате – и я след това я наклонете, посочвайки посоката на завиване. Така шофьорите ще разберат намерението ви и ще имат предвид, когато дойде позволеният за завиване момент.

Спирачките са едни от първите приятели на начинаещия велосипедист. Бъдете винаги нащрек. Дръжте ръцете си винаги на тях, в случай че изведнъж се наложи да ги стиснете. Когато е нужно, бъдете смели и във вдигането на шум – клаксони, звънци и други системи, с които сигнализирате наближаването си. Те са от полза независимо от трафика – слаб или натоварен, в който се намирате. Полезно е още да знаете при какъв трафик в коя част на платното е безопасно да се движите:

  • Когато трафикът е тежък и превозните средства се придвижват бавно, по-безопасно е да карате в средата на лентата, където колите ще могат да ви виждат, без да ви притискат помежду си; ако зад вас има дузина или повече коли, пуснете ги да минат пред вас.
  • Когато обаче движението на улицата е бързо, карайте внимателно около паркиралите коли или се придържайте към линията на тротоарната лента, но не твърде близо, за да не се ударите в нея.

Бъдете внимателни, защото винаги има опасност от отварящи се врати на коли. И може би е излишно да го споменаваме, но ако карате в група, винаги се движете един зад друг!

Ако сте в началото на своето велосипедно градско придвижване, то неминуемо ще ви се наложи да си дадете повече време, отколкото ако вече имате опит в карането. Мислете за малките стъпки и бъдете разумни.

Преди да тръгнете накъдето и да било, проследете на карта своя примерен маршрут, за да спестите време и да бъдете по-уверени на улицата. Маркирайте го и ако сте сигурни, че той е най-безопасният, следвайте го неотлъчно. Това ще ви помогне по време на каране да не мислите за евентуални нови маршрути и да концентрирате цялото си внимание върху пътната ситуация, в която се намирате. Да виждате и да чувате е най-важното ви умение, когато сте част от трафика!

А най-важният предмет, независимо дали се харесвате, или се чувствате глупаво с него (особено дамите), е каската! Бъдете с нея от първата до последната малка крачка, защото и най-добрите велосипедисти не са застраховани от беда. Ето защо един познат, който продава на компании програма за безопасност, обича да казва – „Safety first“. Със същия израз ние ви призоваваме да приемете, че в голяма степен безопасността ви като велосипедист е ваша лична отговорност!

Публикувано наЛайфстайл

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.