Макар все още да нямаме радостта да сме родители, мечтаем за онзи момент, в който ще сме изправени пред избора на велосипед за малкото човече. В едно сме сигурни – всички деца обичат колелетата, защото карането е забавна работа, но някой трябва да помисли за безопасността и удобството им, нали? Някой… възрастен.

Случва се обаче родителите да вземат погрешни решения, когато купуват велосипед на своето дете. Най-често забравят, че децата растат, но велосипедите – не, и избират за мъника по-голям велосипед, мислейки, че той след няколко месеца ще му бъде точно по мярка.

Вземайки това решение родителите не си дават сметка, че застрашават безопасността и удобството на детето. И веднага обясняваме защо.

Ако детето трудно стига педалите, още по-трудно ще бъде за него да докосва с крачета земята, когато слиза и тръгва. При тези обстоятелства вероятността от падане се увеличава.

Знаете ли, наистина се радваме, че се случва да потърсят съветите ни при избора на детски колелета. Решихме да седнем и да ги споделим в нашия блог. Дано да ви бъдат от полза.

Обърнете внимание на диаметъра на гумите.

За разлика от велосипедите за възрастни, които се избират спрямо размера на рамката, детските велосипеди имат друга по-важна характеристика – диаметъра на гумите (детските гуми са с размер 12, 14, 16, 20 или 24 цола). Това е така, защото той е пропорционален на всички останали размери на велосипеда. Ето на каква височина съответства съответстват цоловете:

  • 12“ – 85-100 см / 35-42 см дължина на крака
  • 14“ – 95-110 см / 40-50 см дължина на крака
  • 16“ – 110-120 см / 45-55 см дължина на крака
  • 20“ – 120-135 см / 55-63 см дължина на крака
  • 24“ – 135-145 см / 60-72 см дължина на крака

Размерите могат да бъдат отправна точка при избора, но не могат да бъдат единствена такава.

Най-важно си остава детето да се качи на велосипеда и да завърти педалите.

Вие внимателно наблюдавайте удобно и правилно ли е седнало, стига ли педалите и лесно ли му е да ги върти.

Ако пък имате нужда да се водите от стриктни инструкции при избора, то запишете си или просто следвайте нашите четири. Простички са, но помагат.

  • Безопасността е първостепенна. По тази причина изборът на по-голям велосипед, с оглед на бързия растеж на детето, е неправилен. Особено ако детето е момче и му дойде наум да скочи в движение.
  • Изберете колко е възможно по-лека рамка. В миналото доста се говореше за тежестта на рамките на детските велосипеди, но вече е възможно да намерите много по-олекотени рамки на много приемливи цени. Просто обърнете внимание и ако в първия магазин, в който сте влезли, няма такива, то нашият съвет е да не спирате търсенето!
  • Бъдете благоразумни по отношение на цената.
  • И накрая – припомнете си отново, че безопасността е първостепенна.

Възпитайте детето си така, че то винаги да носи каска!

В работилницата често ни казват: „Направете велосипеда ми така, както бихте го направили за себе си“. Е, сега е наш ред да кажем – по-горе споделихме с вас критериите, които ще ни водят един ден в избора, който ще направим за самите себе си.

Успех от нас! И не забравяйте да се радвате на това голямо събитие, защото децата със сигурност никога няма да го забравят!

Публикувано наЛайфстайл

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.